wtorek, 3 maja 2016

majonez

Może nie używam go za często i dlatego często zdarza się, że niespodziewanie się kończy. A szczerze mówiąc tak dawno nie robiłam własnego, że zapomniałam jak dobry wychodzi :) I tak oto, gdy zabrakło majonezu w dzień wolny od zakupów (tak tak na majówkę), nie zastanawiając się za długo postanowiłam zrobić swój. Jest przepyszny i nawet lepszy niż te sklepowe. A taki majonez może być podstawą do wielu sosów, idealnych do dań z grilla.



Składniki:
  • 1 jajo - jeśli nie macie ze sprawdzonego źródłą to niech będzie chociaż "1"
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • sok z 1/2 cytryny lub 1-2 łyżeczki octu 
  • 3 MT oleju (1 MT = 100 ml)

Przygotowanie:
  • w naczyniu nałożyć motylek
  • do naczynia włożyć wszystkie składniki prócz oleju i ucierać - czas ok 1 min/obr 4 - w trakcie ucieranie przez otwór w pokrywie wlewać bardzo powoli olej (u nas to trwało ok 2 min)






no i jak to bywa, gdy mam towarzysza podczas robienia zdjęć, trzeba się spieszyć, bo inaczej ...




Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)