piątek, 20 maja 2016

placuszki

Moje dziecko mogłoby jeść na kolację tylko jaja. Pod każdą postacią co prawda, ale ile można ? Dlatego często staram się proponować jednak jakieś urozmaicenia. Tym razem postawiłam na placuszki. Ciasto jak naleśnikowe, ale porcje mini mini. Placuszki smakują zarówno na ciepło jak i na zimno - można zabrać ze sobą na spacer jako przekąskę.
 
Przepis podaję na 3 osoby, dziecko jednak zje tylko kilka sztuk;)




Składniki:
  • 1 jajo
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki  mleka
  • 1/2 szklanki wody (może być gazowana)
Przygotowanie:
  • wszystkie składniki dokładnie wymieszać na gładką masę - będzie przypominać gęstą śmietanę
  • smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni, formułując małe placuszki
  • udekorować cukrem pudrem lub syropem klonowym - podawać z ulubionymi owocami




Smacznego !

4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie placuszki, często robię na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Te placki nie mają żadnego smaku, ciężko nazwać to plackiem. Odradzam wykonania tego dania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonymus każdy ma prawo do swojego zdania :) Pozdrawiam

      Usuń

zostaw po sobie ślad :)