piątek, 27 maja 2016

rogaliki z bananem i nutellą

Dzień Matki był co prawda wczoraj, ale my wczoraj spędziliśmy go intensywnie. Rano szwędałyśmy się z D po kuchni i szykowałyśmy smakołyki. A wieczór a w zasadzie późne popołudnie spędziłyśmy w ZOO. Polecam każdemu taki spacer po godzinie 17. Ludzi jak na lekarstwo, a co takie małe dziecię jest w stanie zobaczyć to zobaczy :) 
Jako słodką przekąskę zabraliśmy ze sobą rogaliki z ciasta francuskiego, które właśnie rano robiłyśmy. Wystarczy tylko nutella i banan i szczęście murowane.



Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego 
  • nutella
  • banan
  • jajo do posmarowania
Przygotowanie:
  • ciasto francuskie podzielić na równe paski - wzdłuż 
  • każdy z pasków podzielić po przekątnej, tak aby powstały trójkąty
  • na szerszy koniec każdego trójkąta kładziemy łyżeczkę nutelli 
  • na nią kładziemy kawałki banana - ja podzieliłam na ćwiartki 
  • każdy trójkąt zwijamy tak aby powstał rogalik
  • rozbełtanym jajem smarujemy rogaliki 
  • pieczemy ok 15-20 min w piekarniku rozgrzanym do 220 st (zgodnie z opisem na opakowaniu)




 oczywiście mistrz drugiego planu - Mamo to powinno być gdzie indziej ...

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)