poniedziałek, 29 czerwca 2015

pierogi z jagodami

Oj nadszedł mój ulubiony czas - czas na jagody. Podobno już się kończą... Mama R z Bratem byli w lesie i mówią, że niestety, ale już nie znaleźli ich za wiele :( Nam się jednak upiekło i otrzymaliśmy całkiem sporą porcję :)

Dodatkowo R kupił nam (mi i Miśce) jagody i tak mieliśmy raj :) 



Pierwsza porcja jagód i szybko powstały pierogi.
Przepis na ciasto wzięłam z książki kucharskiej, którą odziedziczyłam po mojej Babci. Kuchnia Polska - pochodzi z 1968 r. 


Składniki:
  • 350 g mąki
  • 1 jajo
  • sól
  • ok 1/8 l wody
  • jagody

Przygotowanie:
tradycyjnie
  • mąkę przesiać na stolnicę
  • wbić jajo, dodać sól, wodę, zagnieść wolne ciasto, starannie wyrobić
Thermomix
  • do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki - wyrobić czas 2 min/Interwał 

  • podzielić na części, przykryć ściereczką, aby ciasto nie obsychało
  • każdą część dokładnie rozwałkować - dosyć cienko
  • wykrawać krążki (foremką lub szklanką) 
  • na środek krążka ułożyć umyte jagody
  • złożyć na pół i dokładnie zlepiać brzegi - jeśli mamy za mało jagód to dosypać :) 
  • gotować w lekko osolonej wodzie - od momentu gdy pierogi wypłyną jeszcze ok 2-3 min 







Podajemy ze śmietaną, jogurtem czy sosem jagodowym :) 

Smacznego !

6 komentarzy:

  1. Wyglądają przecudnie :) I pewnie jeszcze lepiej smakują. Ja robię trochę inaczej ciasto na pierogi, bez jajka. Zapraszam do siebie :) Pozdrowienia! http://vitraillight.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma to jak domowe pierogi z dużą ilością jagód polane sosem. Mniam ....

    OdpowiedzUsuń

zostaw po sobie ślad :)