coś na zdrowie - czyli wariacja z kaszą gryczaną

Ponieważ robię czystki w zamrażalniku, przyszedł czas na grzyby. A jak grzyby to nie tylko grzybowa czy sos grzybowy. Ja postanowiłam wykorzystać jeszcze coś co znalazłam w lodówce - paprykę i ser mozarellę.
Tak powstała papryka faszerowana kaszą gryczaną z grzybami z serem mozarellą.

Farszu do papryki  zrobiłam więcej niż na jedną paprykę - bo mam zamiar zrobić sobie jutro nadziewaną cukinię.

Składniki:
mrożone grzyby
cebula
dwa woreczki kaszy gryczanej
papryka
ser mozarella

Przygotowanie:
Oczywiście jako leniwiec szykuję wszystko w jednym garnku ;p
W garnku duszę cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaję rozmrożone grzyby, dodaję jarzynki i podsmażamy. Następnie dodaję kaszę gryczaną, którą wysypuję z dwóch woreczków i zalewam wszystko wodą. Wszystko razem gotuję - uważając żeby się nie przypaliło. Co jakiś czas sprawdzam czy woda nie wyparowała - jak tak to dolewam. Czekam aż kasza będzie miękka i farsz gotowy.




Do naczynia żaroodpornego wkładam wydrążoną paprykę, nadziewam farszem i na wierzch kładę plaster sera mozarelli. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 30 min.





Po 30 minutach mamy gotowe danie - na obiad czy na kolację. Jak dla mnie rewelacja.

Smacznego !

Komentarze

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)