ciasto jogurtowe z truskawkami
Poniżej wpis na bloga, który miał już dawno zostać dodany, ale mi nie wyszło...
Na szczęście wszelkie dolegliwości pierwszego trymestru odeszły w zapomnienie (no może większość) i powoli wracam do żywych. Z naturą człowiek jednak nie wygra - a szczerze myślałam, że się da ;p
Mam więc tylko wielką nadzieję, że częściej będę mogła przebywać w kuchni :)
Dzisiaj od rana chodziło za mną lekkie ciasto. A ponieważ w lodówce siedziały truskawki, które czekały na swoje lepsze dni, padło na lekkie ciasto z truskawkami.
Chciałam wykorzystać już przepis, który jest na blogu o tutaj, ale przeszukałam jeszcze zmiksowanych w poszukiwaniu nowych inspiracji i znalazłam na stronie Zacisza kuchennego przepis na ciasto jogurtowe :)
Składniki:
- 0,5 kg truskawek (ja miałam mniej i było ok)
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 2 jaja
- 6 łyżek cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
- masło utrzeć z cukrem
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
- do utartego masła dodawać po 1 jajku ciągle mieszając
- następnie naprzemiennie dodawać po łyżce mąki i jogurtu - aż się skończą składniki :)
- ciasto przelać do formy (ja używam silikonowych więc niczym nie smaruję i nie posypuję)
- truskawki obrać i pokroić w kawałki - układać na cieście
- piec przez ok 50 min w piekarniku nagrzanym do 160 st.
Smacznego !!
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)