niedziela, 9 czerwca 2013

nadziewane muszle

Czas na szybki i smaczny obiad - nadziewane muszle
Już raz się pojawiły, ale nadziewane szpinakiem - przepis tutaj

Tym razem nadziałam je mięsem mielonym z cebulką i pieczarkami



Składniki:

  • makaron muszle (ilość dowolna w zależności na ile osób - u nas na dwie osoby miałam ok 20 muszli)
  • 20 dkg mięsa mielonego (miałam łopatkę i szynkę, które zmieliłam)
  • jedna duża pieczarka
  • cebula
  • ulubione przyprawy - u mnie min. mieszanka meksykańska, papryka słodka i ostra
  • pomidory na sos + łyżka przecieru

Przygotowanie:
  • makaron ugotować aldente
  • przygotować sos pomidorowy - pomidory zmiksować, dodać przecier, sól i pieprz - sos powinien być gęsty
  • na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę 
  • dodać mięso mielone - usmażyć
  • dodać pokrojoną w kostkę pieczarkę - smażyć tak długo, aby wszystkie składniki były "gotowe"
  • dodajemy odrobinę sosu pomidorowego
  • wystudzone muszle napełniamy mięsem i układamy w naczyniu żaroodpornym
  • polewamy wszystko sosem pomidorowym
  • pieczemy ok 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni



Smacznego !

6 komentarzy:

  1. Takie proste, a takie pyszne danie... Uwielbiam muszle w takich wydaniu! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne muszle!
    Nominowałam Twój Blog do Liebster Blog Awards. Znajdziesz szczegóły tutaj: http://sosweetsospicy.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-awards.html. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam mniammmmm...dziękuję i pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. nie ma za co :) daj znać jak wyszły :)

      Usuń

zostaw po sobie ślad :)