bułeczki otrębowe
Nawet nie wiecie jak ja się cieszę, że mogę już korzystać z kuchni :)
Remont prawie skończony - pozostały już na szczęście tylko drobiazgi.
Ale co najważniejsze jest czas i kuchnia znowu należy do mnie :)
Na początek postanowiłam a właściwie zostałam zmuszona do upieczenia pieczywa.
Przepis znalazłam tutaj :) jak i wiele innych inspiracji :)
Składniki (za Edytą):
na Thermomix
Remont prawie skończony - pozostały już na szczęście tylko drobiazgi.
Ale co najważniejsze jest czas i kuchnia znowu należy do mnie :)
Na początek postanowiłam a właściwie zostałam zmuszona do upieczenia pieczywa.
Przepis znalazłam tutaj :) jak i wiele innych inspiracji :)
Składniki (za Edytą):
- 300 g mąki pszennej
- 50 g otrębów (u mnie żytnie)
- 20 g oleju roślinnego
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 190 ml wody w temperaturze pokojowej
na Thermomix
- wszystkie składniki wkładamy do naczynia miskującego
- mieszamy 3 minuty, obr Interwał
- do miski wsypać mąkę, zrobić wgłębienie
- we wgłębieniu zrobić rozczyn z drożdży (drożdże posypać łyżeczką cukru i odrobiną wody) - odstawić na ok 10 minut
- dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto
- z ciasta zrobić kulkę i włożyć do miski wysmarowanej odrobiną oleju
- odstawić na 1h do wyrośnięcia
- po tym czasie ciasto dzielimy na części wielkości bułeczek - można mniejsze można większe (pamiętając tylko o tym że ciasto jeszcze urośnie:) )
- odstawiamy na następne ok 45 minut
- bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 10 minut
- po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i piec kolejne 15 minut
Smacznego !!
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)