racuszki popularne

Praktycznie od zawsze przygotowywałam w Thermomixie - ostatnio zrobiłam je również, ale w tak zwanym między czasie przygotowałam z przepisu z "książki turystycznej" - książka rozlatuje się już na maska, jest w 4 częściach ponieważ często z niej korzystałam :) 

Racuchy urosły cudnie :) 


Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 30 g drożdży
  • 5-6 łyżek cukru pudru lub cukier wanilinowy
  • 2-3 jaja
  • 4 łyżki masła
  • Sól
  • Tłuszcz do pieczenia

Przygotowanie:

  • ½ szklanki mleka wymieszać z łyżką cukru, roztartymi drożdżami i łyżką mąki
  • Pozostawić do wyrośnięcia
  • Jaja umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek
  • Żółtka utrzeć z cukrem
  • Połączyć z przesianą mąką, rozczynem, mlekiem i roztopionym tłuszczem
  • Wymieszać z ubitą pianą z białek i posolić
  • Metalową łyżką maczaną w tłuszczu nakładać ciasto na patelnię z gorącym tłuszczem
  • Smażymy z dwóch stron na zloty kolor
  • Po usmażeniu można posypać cukrem pudrem
  • Ps. Można dodać do ciasta pokrojone jabłka



Smacznego !

Komentarze

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)