czas na pizzę
coś prawie na szybko :)

Ciasto na pizzę
nadzienie:
Przygotowanie:

Ciasto na pizzę
- 500 g mąki
- 50 g drożdży
- Szklanka ciepłej wody lub mleka
- Sól
- 2 łyżki oliwy
nadzienie:
- Duża cebula
- Kilka pieczarek
- ½ papryki żółtej, czerwonej i zielonej
- kukurydza/papryka pepperoni
- Sos do pizzy lub przecier pomidorowy
- Szynka (może być drobiowa)/salami
- Ser mozzarella/ ser żółty
Przygotowanie:
- Jeśli mamy siłę wyrabiamy ciasto ręcznie
o do miski wsypujemy przesianą mąkę – robimy dziurkę po środku i dodajemy drożdże zalewając pół szklanki ciepłej wody lub mleka – przykrywamy odrobiną mąki i zostawiamy na chwilę aby drożdże popracowały
o dodajemy pozostałą część wody, odrobinę soli i wyrabiamy ciasto aż będzie sprężyste (jeśli będzie taka potrzeba można dodać jeszcze wody) - Jeśli sił nie mamy wkładamy wszystkie składniki do robota i wyrabiamy
- Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrabiamy okrągły podkład (jeśli chcemy prostokątny wałkujemy na całą wielkość blaszki)
- Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min - jeśli nie chcemy grubego ciasta co jakiś ciasto wygładzamy palcami
- W międzyczasie na patelni podduszamy warzywa - doprawiamy
- Ciasto smarujemy sosem do pizzy lub przecierem pomidorowym, na to układamy wszystkie warzywa
- Szynkę/salami kroimy i układamy na warzywach
- Mozzarellę kroimy w plastry i układamy na pizzy/ ser żółty ścieramy a grubych oczkach
- Pieczemy około 20 – 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. (tak aby ciasto się zarumieniło i ser stopił)
Smacznego!!
U nas pizza musi być co sobotę...to już chyba tradycja. Smakowite fotki..mmmm
OdpowiedzUsuńu nas nie co sobotę ale czasami człowiek ma ochotę :) a najlepiej chyba zrobić samemu :)
Usuń