pierogi ruskie
Już jakiś czas temu dostałam od Babci książkę z przepisami kuchni śląskiej. Czas wykorzystać przepisy.
Chodziły za nami pierogi i wychodziły sobie drogę do nas.
Przygotowanie jest banalnie proste i powiem szczerze że nie tak czasochłonne jak by się mogło wydawać.
Składniki:
Nadzienie :
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g białego sera
- Średnia cebula
- Sól
- Pieprz
- Tłuszcz
- 400 g mąki
- Szklanka gorącej wody
Kiełbasa i cebula do "podlania" pierogów
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotować
- Ostygnięte ziemniaki wraz z serem zemleć lub skorzystać z praski
- Dodać zeszkloną na patelni cebulę
- Doprawić solą i pieprzem do smaku
- Wyrobić ciasto (mąkę i wodę połączyć)
- Stolnicę podsypać mąką i rozwałkować cienko ciasto
- Wykrawać kółka
- Z nadzienia przygotować sobie kulki
- Na środek kółka układamy kulkę z nadzienia i sklejamy brzegi – można dodatkowo ładnie zwinąć np. w firankę
- Gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia pierogów
- Podajemy np. z podsmażoną cebulką i kiełbasą
Ciasto jest przepyszne, miękkie i rozpływa się w ustach :))
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)