Sos grzybowy

Nie wiem jak jest u Was. Czy należycie do grupy osób, którzy lubią grzyby zbierać, ale nie jeść, czy też zbieracie i jecie. Mój R należy do tych pierwszych. Zbierać może. Ale jeść broń boże. Nie wiem dlaczego. Najważniejsze, że mamy swoje grzybki. Zbierane tylko takie znane, pod okiem grzybiarza z dziada pradziada :) Część grzybków ususzyłam, a z pozostałych zrobiłam sos. Wyszedł przepyszny, bo chyba najlepsze są najprostsze rozwiązania.






Składniki:
  • cebula
  • grzyby
  • śmietana
  • sól i pieprz do smaku
  • woda
Przygotowanie:
  • cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku
  • dodać pokrojone grzyby i delikatnie podsmażyć
  • zalać wodą tak aby przykryła nasze grzyby
  • doprawić solą i pieprzem i gotować przez około 20 minut na delikatnym ogniu
  • pod koniec gotowania dodać śmietanę
Podawać najlepiej z kaszą i ogórkiem kiszonym 😍 lub stosować jako bazę do kaszotto bo też pycha.




Smacznego!

Komentarze

Popularne posty