szarlotka tradycyjna
Uffff nareszcie mniej więcej można powiedzieć, że remont w domu skończony. Prawie bo jeszcze ostatnie szlify, ale co najważniejsze, można już korzystać z piekarnika i kuchenki :)
Nie wiem jak dla innych, ale dla mnie to było wyzwanie ...
Dlatego na dobry początek zapraszam na ciacho - szarlotkę tradycyjną.
Przepis pochodzi z książki "Dobre gotowanie" Thermomix
Składniki:
Nie wiem jak dla innych, ale dla mnie to było wyzwanie ...
Dlatego na dobry początek zapraszam na ciacho - szarlotkę tradycyjną.
Przepis pochodzi z książki "Dobre gotowanie" Thermomix
Składniki:
- 400 g mąki krupczatki
- 100 g cukru pudru
- 150 g twardego masła
- 80 g kwaśnej śmietany
- 1 jajo
- 2 żółtka
- cukier waniliowy - dałam z dodatkiem cynamonu
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- jabłka - u mnie słoik przetworów
Przygotowanie:
- mąkę, cukier, proszek do pieczenia i schłodzone masło wymieszać - czas 5 s/ obr poz 4
- dodać pozostałe składniki i ucierać - czas 20 s/obr poz 5, a następnie czas 15 s/ obr poz 4
- ciasto podzielić na dwie części i schłodzić w zamrażalce - jedna ok 550 g, druga wynikowa
- rozwałkować ciasto (550 g) umieścić w dużej prostokątnej blaszce - ja umieściłam w okrągłej ;)
- ponakłuwać ciasto widelcem i nałożyć masę jabłkową
- pozostałe ciasto rozwałkować ułożyć na masie jabłkowej - można stworzyć szachownicę z pasków
- piec ok 60 min w piekarniku nagrzanym do 200 st
ps. u mnie ciasto nie siedziało wystarczająco długo i jeszcze lepiło mi się do rąk. Rozwałkować nie mogłam więc wykleiłam dół i wyklejałam górę - da się, da się :)
Smacznego !!
Oj tak, remont to nic przyjemnego... Na szczęście już jesteś po :)
OdpowiedzUsuńSzarlotka wygląda znakomicie :)
A do tego remont z maluszkiem między nogami ;) ale najważniejsze, że już tylko drobne wykończenia i z głowy na najbliższe dziesięciolecia jak to mówi Małżon :)
UsuńOmom nie ma to jak domowy jabłecznik :D Jest to ciasto które nigdy mi się nie znudzi :D
OdpowiedzUsuńOj tak :) a jutro zapraszam na przepis na placek jabłkowy - każde wykorzystanie jabłek w cieście jest bardzo dobre :)
Usuń