sobota, 22 listopada 2014

Zielony indyk ;-)

Na szczęście drób mogę jeść pod każdą postacią. Uwielbiam piersi z kurczaka ale tym razem kupiłam z indyka. Pani w sklepie była tak miła że odkroiła mi całkiem ładny kawałek - nie musiałam całej piersi od razu kupować - bo nie ma co to nie są małe piersiątka ;-)
Żeby mieć w daniu trochę więcej żelaza postawiłam na szpinak i tak powstał zielony indyk.



Składniki:
  • pierś z indyka - ok 100 g 
  • dwie garści szpinaku - młody szpinak z Lidla 
  • mała cukinia
  • mały jogurt naturalny 
  • Jarzynka - lub sól i pieprz
  • ryż

Przygotowanie:
  • pierś z indyka kroimy tak jak lubimy w kostkę lub paski i obsmażamy na patelni bez tłuszczu
  • cukinię kroimy w talarki i dodajemy do indyka 
  • szpinak myjemy i dodajemy 
  • czekamy aż szpinak zmniejszy swoją objętość :) 
  • doprawiamy do smaku i dodajemy jogurt naturalny - możemy zagęścić mąką
  • w między czasie gotujemy ryż i ugotowany dodajemy do dania



Jest to propozycja na bardzo szybki obiad - szczególnie jak mały przy sobie takiego małego głodomora jak moja córa. Przyznam się, że bez pomocy męża i tak gotowałabym to danie godzinami bo młoda bardzo domagała się swojego jedzenia. 



ps. niestety nie posiadamy teraz aparatu z prawdziwego zdarzenia dlatego zdjęcia robione są telefonem .... 

2 komentarze:

  1. bardzo apytcznie wygląda a jeszcze lepiej smakuje;) wczoraj zrobiłam według Twojego przepisu rodzinka wychwalała dziękuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo :) Dziękuję za wieści!

      Usuń

zostaw po sobie ślad :)