sobota, 2 sierpnia 2014

kurczak curry z pieczarkami

No i mamy sierpień. Jeden dzień względnej pogody za mną i ponowne upały ... W kuchni jestem ale najchętniej na chwilkę, żeby jak najkrócej siedzieć przy gotujących się potrawach ;) 

Dlatego tym razem wymyśliłam szybką potrawkę z kurczaka w curry z pieczarkami - przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 30 min i to najważniejsze (no może poza tym, że jeszcze całkiem nieźle smakuje:) ) 


Składniki:
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 4-5 szt dużych pieczarek
  • przyprawa curry 
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • oliwa lub olej kokosowy do smażenia 
  • ew sól do smaku 
  • 1 łyżeczkę mąki do zagęszczenia sosu

Przygotowanie:
  • cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie lub oleju kokosowym
  • pieczarki pokroić w paski dodać do cebuli i dalej podsmażać - często mieszając
  • piersi umyć i pokroić w kawałki. (takie jakie lubicie, za pierwszym razem pokroiłam w duże, a drugim już w mniejsze paski) -  dodać do cebuli i pieczarek - obsypać obficie przyprawą curry 
  • wszystko dokładnie podsmażyć - tak aby kurczak był gotowy 
  • obsypać wszystko mąką - wymieszać
  • dodać śmietankę i poczekać aż sos odrobinę zgęstnieje

Podawać z ryżem (na zdjęciu z jaśminowym - pycha) lub makaronem "chińskim"



 (zmiana światła i już kolor nie tak żółciutki jak na żywo - kolor dania jest rewelacyjny !)

Smacznego !!

2 komentarze:

zostaw po sobie ślad :)