czwartek, 28 sierpnia 2014

ogórki kiszone

Czas inaczej mi leci teraz, coraz trudniej mi się stoi przy kuchni, ale zrobienia kilku słoików przetworów nie mogłam sobie odmówić :) 

Co prawda w tym roku nie będę szalała i zrobię tylko ogórki kiszone (korniszony już mój Tato zrobił w ilościach hurtowych), pomidory i pastę pomidorowo-paprykową (przepis pojawi się niedługo bo za pastę biorę się w sobotę). Kilka słoiczków z jabłek z działki Mamy R też się udało zrobić - jabłuszka nie pryskane więc będą jak znalazł jako pierwsze owoce dla Młodej. 

Gdy przeglądałam bloga aż się zdziwiłam, że nie mam na nim najprostszego przepisu na ogórki kiszone. 
Już się poprawiam.


Składniki:

  • ogórki zielone
  • chrzan
  • czosnek
  • koper 
  • sól
  • woda ;) 

Przygotowanie:
  • ogórki myjemy i ucinamy końcówki 
  • do wyparzonych słoików układamy ciasno ogórki
  • do każdego słoika dodajemy ok 2-3 ząbki czosnku, kawałki chrzanu a na koniec układamy koper
  • zagotowujemy wodę z solą - na 1 litr wody 1 łyżka soli
  • gorącą zalewą wlewamy do słoików po sam czubek 
  • osuszamy ranty słojów (żeby mieć pewność, że nie ma wilgotnych - aby dobrze zassało) 
  • zakręcamy i czekamy do zimy ;-)

Ja nie pasteryzuję już słojów.

Smacznego !!


Z 4 kg ogórków zrobiłam  duże słoiki widoczne na zdjęciach i dwa normalne weki :)

2 komentarze:

  1. robię tak samo są pyszne jeszcze do teraz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się. Ja też jeszcze mam słoiki z zeszłego roku ;) trzeba wyjeść bo za chwilę nowe będą w akcji :)

      Usuń

zostaw po sobie ślad :)