wspomnienie z dzieciństwa - ryż z truskawkami

Bardzo często obmyślając codzienny jadłospis, a szczególnie pomysły na obiad, wracam wspomnieniami do dzieciństwa. Szczególnie teraz kiedy są dostępne owoce lata :) np truskawki 

Co prawda R nie był zachwycony więc porcja została zrobiona dla mnie - jakoś woli gdy chociaż odrobina mięsa się znajdzie na talerzu. 


Zapraszam na smaki dzieciństwa - ryż z truskawkami i jogurtem 


Składniki: - dla 1 os
  • pół woreczka ryżu - lub ok pół szklanki suchego 
  • kilka truskawek 
  • mały jogurt naturalny
Przygotowanie:
  • ryż ugotować - proporcje gotowania ryżu (1:2 1 miarka ryżu :2 miarek wody) czekam aż woda wyparuje pilnując przy tym żeby ryż się nie przypalił :) 
  • truskawki umyć i pokroić w dogodne dla nas kawałki - do jogurtu pokroiłam mniejsze a na wierzch do dekoracji zostawiłam trochę większe
  • wymieszać jogurt z truskawkami 
  • ryż polać jogurtem i udekorować truskawką :) 



Smacznego !

Komentarze

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)