ciasto czekoladowe

Ciasta czekoladowego w naszym domu nigdy za wiele. Może i my nie jesteśmy wielkimi fanami ciast - zjeść zjemy, ale całej blachy nie damy rady. Jednak dla Młodej wszystko i nawet ciasto czekoladowe w naszej kuchni się pojawiło. 


Sładniki:
  • 120 g masła
  • 1,5 szkl cukru
  • 2 jaja
  • 110 g czekolady
  • 260 g mąki
  • 35 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szkl mleka
Przygotowanie:
wszysztkie składniki oczywiściepowinny być w temp pokojowej
  • do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki prócz czekolady (którą rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej) wymieszać czas 1 -2 min / obr 4-5 (gdyby była taka potrzeba zwiększyć obroty) 
  • dodać czekoladę i delikatnie wymieszać czas 30 s / obr 4 (sprawdzić czy się dokładnie wymieszało :))
  • przelać do foremki - duża blacha - i piec w piekarniku rozgrzanym do 165 st przez ok 45 min 

Można oczywiście jeszcze polewę zrobić, ale jak dla mnie to już wystarczająco dużo czekolady :)




Smacznego ! 

Komentarze

Popularne posty