gulasz z szynki z dynią

Sezon na rozgrzewające dania uważam za rozpoczęty. A że drugim w kolejności jest sezon na dynię, lub można powiedzieć zamiennym stąd pomysł na gulasz z dynią w jednej z głównych ról. Nie wiem czy nie jestem jedyną fanką tego gulaszu w swoim domu, ale co tam. Jak dla mnie jest on przepyszny, bardzo aromatyczny i idealny na jesienną słotę. Można podać go z ryżem, makaronem czy po prostu z ziemniakami - chociaż jak dla mnie ryż wygrywa. 



Składniki:
  • 100 g szynki pokrojonej w paski
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 niedużej dyni
  • 1 łyżeczka pasty curry 
  • 1 łyżeczka śmietany 
  • przyprawy - sól, curry, czosnek granulowany, papryka 
  • olej kokosowy 
  • woda

Przygotowanie:
  • pokrój cebulę i czosnek w piórka lub kostkę i podsmaż na łyżeczce oleju
  • dodaj do tego szynkę i dopraw do smaku - smaż przez ok 10-15 min
  • marchew i dynię pokrój w kostkę i dodaj do szynki - podsmaż ok 5-10 min 
  • dodaj wodę oraz pastę curry tak, aby pokryła warzywa i mięso i duś przez ok 30 min 
  • pod sam koniec dodaj śmietanę 




Smacznego !

Komentarze

Popularne posty