Chałka z kruszonką

Kto z nas nie ma wspomnień z dzieciństwa. Ja mam i to najczęściej z chałką, a w zasadzie z samą kruszoną. Bo kto nie wyjadał samej kruszonki niech pierwszy podniesie rękę :)


Niedziela w domu więc pieczenie weszło nam w krew. Ciasta całego nie zjemy, za to chałkę spokojnie uda nam się pochłonąć w dwa dni. Dlatego padło na nią. W Thermomixie robi się właściwie sama, my musimy jej trochę pomóc. Oczywiście można zrobić bez pomocy Thermomixa - należy ręcznie wyrobić ciasto :)

Przepis jest niby na dwie chałki, nam na zimnie wyszła jedna za to przepyszna. 


Składniki:

kruszonka

  • 30 g mąki
  • 20 g cukru
  • 25 g masła pokrojonego na kawałki
chałka
  • 2 jajka w tym jedno roztrzepane do posmarowania chałki
  • 2 żółtka
  • 100 g masła pokrojonego na kawałki
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 40 g świerzych drożdży
  • 150 g mleka
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

kruszonka
  • do naczynia miksującego wsypać wszystkie składniki na kruszonkę i wymieszać 10 s/ obr 4 . przełożyć od innego naczynia i włożyć do lodówki 
chałka
  • do naczynia miskującego wbić 1jajko, dodać żółtka, masło, cukry, drożdże i mleko - podgrzewać 4 min / temp 27 st/ obr. 2
  • dodać mąkę i sól - wyrobić czas 3 min/ poz Interwał
  • pozostawić w naczyniu miskującym do wyrośnięcia na ok 30 min (najlepiej jak nie będzie przeciągów ;))
  • blachę wyłożyć papierem do pieczenia 
  • wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podzielić na 2 części . Z akżdej uformować trzy wałeczki i zapleść warkocz. (u mnie ciasto nie wyroło na maksa więc zrobiłam tylko jeden warkocz) 
  • ciasto odstawić na 15 min do wyrośnięcia, a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 st
  • chałki posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka i posypać kruszonką.
  • piec 20 - 25 min  lub do momentu aż zbrązowieje
Podawać z czym tylko chcecie :)

Smacznego !

Komentarze

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)

Popularne posty