tofu z brokułami

Jedną z moich ulubionych sałatek jest sałatka z brokułem i fetą. Tymczasem postanowiłam trochę zmodyfikować przepis, żeby każdy mógł ją skosztować. Moim zdaniem tofu akurat w tej wersji musi być wędzone bo dodaje takiego specyficznego smaczka i nie trzeba dodatkowo doprawiać. Do tego dodać jeszcze prażony słonecznik i sos sojowy i sałatka idealna na takie upały. 



Składniki:
  • 1/2 brokuła czyli ok 250 g
  • 1/2 opakowania tofu wędzonego
  • 1 łyżka prażonego słonecznika 
  • kilka łyżek kukurydzy (w zależności od upodobań)
  • 1-2 łyżeczki sosu sojowego

Przygotowanie:
  • brokuła podzielić na mniejsze różyczki i wrzucić na chwilę do wrzątku - ma być dosłownie sparzony żeby jeszcze był chrupiący
  • tofu pokroić w kostkę
  • słonecznik przyprażyć na gorącej patelni
  • do miski wrzucić tofu, brokuła, kukurydzę i słonecznik, skropić sosem sojowym i dokładnie wymieszać

Danie idealne jako dodatek np do grilla, chociaż jako lunch do pracy też smakuje wyśmienicie :) 





Smacznego !

Komentarze

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)

Popularne posty