przetwory - sos paprykowo pomidorowy

Kolejna odsłona przetworów, które ratują nas w zimie. Pomidor jest uwielbiany przez nas dlatego zawsze można dodać kilka dodatków i będziecie mieli wszystko co chcecie. Następnie gdy tylko nadejdzie ten moment, możecie otworzyć słoiczek i gotowe. Dodatki ryż, kasze czy makarony, z mięsem lub bez mięsa i ... tylko Wasza wyobraźnia Was ogranicza.



Składniki:
  • 2 cebule
  • 0,5 kg papryki
  • 0,5 kg pomidorów
  • pęczek bazylii 
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego 
  • 1 łyżeczka soli ziołowej - przepis znajdziecie tutaj 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 

Przygotowanie:

na Thermomix
  • do naczynia miksującego wkładamy cebulę i kroimy - czas 5 s /obr 5
  • dodajemy oliwę i podsmażamy - czas 5 min / obr 2/ temp 50 st
  • dodajemy pomidory, paprykę i bazylię i siekamy - czas 5 s/obr 5
  • gotujemy - czas 25 min/ obr 2/ temp 100 st

tradycyjnie
  • cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy w garnku do zeszkelnia
  • dodajemy pokrojone pomidory, paprykę i bazylię oraz przyprawy - dusimy od czasu do czasu mieszając - przez ok 45 min 
  • po tym czasie blendujemy wszystko na jednolitą masę
następnie już robimy tak samo 
  • przekładamy do słoiczków, zamykamy i odkładamy do góry dnem - odstawiamy do ostygnięcia




smacznego !

Komentarze

  1. Musi być pyszny. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)

Popularne posty