przetwory - sos paprykowo pomidorowy
Kolejna odsłona przetworów, które ratują nas w zimie. Pomidor jest uwielbiany przez nas dlatego zawsze można dodać kilka dodatków i będziecie mieli wszystko co chcecie. Następnie gdy tylko nadejdzie ten moment, możecie otworzyć słoiczek i gotowe. Dodatki ryż, kasze czy makarony, z mięsem lub bez mięsa i ... tylko Wasza wyobraźnia Was ogranicza.
Składniki:
- 2 cebule
- 0,5 kg papryki
- 0,5 kg pomidorów
- pęczek bazylii
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka soli ziołowej - przepis znajdziecie tutaj
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
Przygotowanie:
na Thermomix
- do naczynia miksującego wkładamy cebulę i kroimy - czas 5 s /obr 5
- dodajemy oliwę i podsmażamy - czas 5 min / obr 2/ temp 50 st
- dodajemy pomidory, paprykę i bazylię i siekamy - czas 5 s/obr 5
- gotujemy - czas 25 min/ obr 2/ temp 100 st
- cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy w garnku do zeszkelnia
- dodajemy pokrojone pomidory, paprykę i bazylię oraz przyprawy - dusimy od czasu do czasu mieszając - przez ok 45 min
- po tym czasie blendujemy wszystko na jednolitą masę
następnie już robimy tak samo
- przekładamy do słoiczków, zamykamy i odkładamy do góry dnem - odstawiamy do ostygnięcia
smacznego !
Musi być pyszny. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń