drożdżowe ślimaki z serem i borówkami
Jeśli mowa o niedzielnych rytuałach to zawsze mi się niedziela kojarzy z domem pachnącym ciastem. Czasami kupnym, ale zawsze :) Jednak jak byłam mała to zawsze Mama krzątała się po kuchni i czarowała jak dla mnie cuda. A wspomnienia ciasta to drożdżówka. Taka zwykła z kubkiem najlepiej zimnego mleka. A tym czasem w naszym domu drożdżówka w całkiem innym wydaniu. Kto z nas nie lubi drożdżówki z serem lub z owocami. A jak jeszcze połączymy te smaki razem - to już jest poezja :) Gdyby nie czekanie na wyrastanie ciasta (chociaż właśnie przypomniałam sobie, że specjalna miska siedzi w czeluściach szafki 0_0) to bułeczki robi się bardzo szybko.
Składniki:
- 450 g mąki
- 16 g drożdży świeżych
- 1 szklanka mleka
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 70 g miękkiego masła
- 1 jajo
nadzienie
- 250 g sera białego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
- 2 garście borówek
Przygotowanie:
- wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i wyrobić ciasto - czas 3 min /Interwał
- odstawić do wyrośnięcia na ok 1 h
- w tak zwanym między czasie przygotować nadzienie - ser wymieszać z jogurtem naturalnym
- gdy ciasto już urośnie rozwałkować je na cienki placek
- wysmarować go serem i ułożyć borówki
- zwinąć jak roladę i pokroić w niewielkie części ślimaczki
- układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia stroną krojenia do dołu
- piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st przez ok 20-30 min aż do zarumienienia
Można polać lukrem lub cukrem pudrem ;)
Smacznego !
Tak też smakowały :)
OdpowiedzUsuń