drożdżowe ślimaki z serem i borówkami

Jeśli mowa o niedzielnych rytuałach to zawsze mi się niedziela kojarzy z domem pachnącym ciastem. Czasami kupnym, ale zawsze :) Jednak jak byłam mała to zawsze Mama krzątała się po kuchni i czarowała jak dla mnie cuda. A wspomnienia ciasta to drożdżówka. Taka zwykła z kubkiem najlepiej zimnego mleka. A tym czasem w naszym domu drożdżówka w całkiem innym wydaniu. Kto z nas nie lubi drożdżówki z serem lub z owocami. A jak jeszcze połączymy te smaki razem - to już jest poezja :) Gdyby nie czekanie na wyrastanie ciasta (chociaż właśnie przypomniałam sobie, że specjalna miska siedzi w czeluściach szafki 0_0) to bułeczki robi się bardzo szybko.




Składniki:
  • 450 g mąki
  • 16 g drożdży świeżych
  • 1 szklanka mleka
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 70 g miękkiego masła
  • 1 jajo
nadzienie
  • 250 g sera białego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
  • 2 garście borówek

Przygotowanie:
  • wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i wyrobić ciasto - czas 3 min /Interwał
  • odstawić do wyrośnięcia na ok 1 h
  • w tak zwanym między czasie przygotować nadzienie - ser wymieszać z jogurtem naturalnym  
  • gdy ciasto już urośnie rozwałkować je na cienki placek
  • wysmarować go serem i ułożyć borówki
  • zwinąć jak roladę i pokroić w niewielkie części ślimaczki 
  • układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia stroną krojenia do dołu 
  • piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st przez ok 20-30 min aż do zarumienienia

Można polać lukrem lub cukrem pudrem ;) 






Smacznego !

Komentarze

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)

Popularne posty