keczup domowej roboty z octem balsamicznym

Pomidorowy urodzaj należy wykorzystać. Na pomidorowe soki i pomidory w kawałkach przyjdzie czas jak będzie sezon na limę. Ale na keczup to mogę przeznaczyć swoje pomidory, lub pomidory od Teściowej. Fakt że z pół kg pomidorów wyjdzie jeden malutki słoiczek, ale zawsze warto :) 

Można go zrobić w sposób tradycyjny lub po prostu wykorzystać Thermomix. 



Składniki:
  • 550 g pomidorów
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka oliwy
Przygotowanie:
tradycyjnie
  • cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie
  • dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w mniejsze kawałki
  • doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodając jeszcze octu balsamicznego i cukru 
  • redukujemy sos przez ok 20 min - może być więcej, wszystko zależy od tego jakie były pomidory (ile miały w sobie wody)

na Thermomix
  • do naczynia miksującego wkładamy pokrojoną cebulę - siekamy czas 5 s/ obr 6
  • dodajemy oliwę i podsmażamy czas 1 min / obr 2/ temp 50 st
  • dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na początek - czas 30 s/ obr 6
  • na górę naczynia układamy koszyczek i gotujemy temp 100 st/ obr 2/ czas ok 50 min (sprawdzamy jak wygląda nasz keczup, musimy po prostu zredukować sos, więc czas może się wydłużyć)
  • przekładamy do słoiczka i odstawimy do wystygnięcia 



Smacznego !

Komentarze

Popularne posty