keczup domowej roboty z octem balsamicznym
Pomidorowy urodzaj należy wykorzystać. Na pomidorowe soki i pomidory w kawałkach przyjdzie czas jak będzie sezon na limę. Ale na keczup to mogę przeznaczyć swoje pomidory, lub pomidory od Teściowej. Fakt że z pół kg pomidorów wyjdzie jeden malutki słoiczek, ale zawsze warto :)
Można go zrobić w sposób tradycyjny lub po prostu wykorzystać Thermomix.
Składniki:
- 550 g pomidorów
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka oliwy
Przygotowanie:
tradycyjnie
- cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie
- dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w mniejsze kawałki
- doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodając jeszcze octu balsamicznego i cukru
- redukujemy sos przez ok 20 min - może być więcej, wszystko zależy od tego jakie były pomidory (ile miały w sobie wody)
na Thermomix
- do naczynia miksującego wkładamy pokrojoną cebulę - siekamy czas 5 s/ obr 6
- dodajemy oliwę i podsmażamy czas 1 min / obr 2/ temp 50 st
- dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na początek - czas 30 s/ obr 6
- na górę naczynia układamy koszyczek i gotujemy temp 100 st/ obr 2/ czas ok 50 min (sprawdzamy jak wygląda nasz keczup, musimy po prostu zredukować sos, więc czas może się wydłużyć)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)