przetwory - curry sos na zimę z cukinii i pomidorów
Kiedy zostało jeszcze trochę cukinii i pomidorów, a sosy już zwykłe są zrobione to czas na coś nowego. Ponieważ bardzo lubię curry i zawsze dodaję do sosów, no może prawie zawsze, ale jest to jedna z moich ulubionych przypraw, to pomyślałam dlaczego nie. I jak pomyślałam, tak zrobiłam i zamknęłam ten smak w słoikach. Kolejna odsłona przetworów, które są idealne na jesienne czy zimowe obiady :)
Składniki:
- 1 czerwona cebula
- 1 nieduża cukinia
- łyżeczka oleju
- 1 kg pomidorów
- pęczek bazylii
- 2 łyżeczki soli ziołowej - przepis tutaj
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 3 nieduże ząbki czosnku
- 2-3 łyżeczki curry
Przygotowanie:
na Thermomix
- do naczynia miksującego wkładamy cebulę ( świeży czosnek jeśli taki dajemy) i kroimy - czas 5 s /obr 5
- dodajemy oliwę i podsmażamy - czas 5 min / obr 2/ temp 50 st
- dodajemy pomidory, cukinię i bazylię i siekamy - czas 5 s/obr 5
- Dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy - czas 25 min/ obr 2/ temp 110 st
tradycyjnie
- cebulę (i czosnek) kroimy w drobną kostkę i podsmażamy w garnku do zeszkelnia
- dodajemy pokrojone pomidory, cukinię i bazylię oraz przyprawy - dusimy od czasu do czasu mieszając - przez ok 45 min
- po tym czasie blendujemy wszystko na jednolitą masę
następnie już robimy tak samo
- przekładamy do słoiczków, zamykamy i odkładamy do góry dnem - odstawiamy do ostygnięcia
a zimą cieszymy się smakiem :)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)