ciasto francuskie z bajecznym kremem z owocami
Przyznaję się bez bicia - ten krem mnie onieśmielił. Tylko trzeba przyznać słodki tak bardzo, że wystarczy dosłownie malutki kawałeczek jest wystarczający. Ciasto robi się błyskawicznie, tylko trzeba odrobinę dłużej poczekać, aż wszystko stężeje.
Składniki:
- ciasto francuskie
- 2 tabliczki białej czekolady
- 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
- owoce sezonowe - u mnie maliny
Przygotowanie:
- ciasto francuskie rozłożyć w naczyniu żaroodpornym i piec zgodnie z przepisem na opakowaniu (zapewne ok 25 min w temp. 180-200 st)
- w gorącej kąpieli (lub w kuchence mikrofalowej przez 30-40 s) rozpuścić białą czekoladę
- do lekko ostudzone czekolady dodać mascarpone i dokładnie wymieszać
- na upieczone ciasto wylać masę czekoladową i ułożyć owoce
- odłożyć do stężenia :)
Powiem krótko niebo w gębie : )
Smacznego !
Aż mi ślinka pociekła! W weekend mamy z mężem rocznicę, więc upiekę to pyszne ciasto.
OdpowiedzUsuńCieszę się i szczerze polecam :) i najlepszego!
Usuń