drożdżowe rogaliki

Co to dużo pisać, każdy z nas chyba lubi rogaliki. A gdy jeszcze są nadziane przepysznymi powidłami śliwkowymi to szybko znikają.



Składniki:
  • 500 g mąki
  • 25 g drożdży
  • 200 ml mleka
  • 70 g masła
  • 1 jajo
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka śmietany lub jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • powidła śliwkowe
  • jajo do smarowania

Przygotowanie:
  • do naczynia miksującego wkładamy drożdże, cukier, śmietanę z łyżką mąki i mleka - podgrzać czas 3 min/temp 30 st/ obr 1
  • dodać pozostałe składniki (bez powideł oczywiście ;) ) i wyrobić ciasto czas 3 min/poz Interwał
  • ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1-1,5 h
  • po tym czasie mniejsze kawałki ciasta wałkujemy robiąc koło, wykrawamy trójkąty, na koniec trójkąta układamy łyżeczkę powideł i zawijamy rogaliki - można pominąć powidła oczywiście 
  • przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na ok 30 min do ponownego wyrośnięcia  - i jak ta porcja wjedzie do piekarnika szykować następną 
  • rogaliki przez pieczeniem smarujemy jajkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 20 min 

Możemy je posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub zostawić "suche" jak to mówi moje dziecię.





Smacznego !

Komentarze

Popularne posty