drożdżowe rogaliki
Co to dużo pisać, każdy z nas chyba lubi rogaliki. A gdy jeszcze są nadziane przepysznymi powidłami śliwkowymi to szybko znikają.
Składniki:
- 500 g mąki
- 25 g drożdży
- 200 ml mleka
- 70 g masła
- 1 jajo
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka śmietany lub jogurtu greckiego
- 1/2 łyżeczki soli
- powidła śliwkowe
- jajo do smarowania
Przygotowanie:
- do naczynia miksującego wkładamy drożdże, cukier, śmietanę z łyżką mąki i mleka - podgrzać czas 3 min/temp 30 st/ obr 1
- dodać pozostałe składniki (bez powideł oczywiście ;) ) i wyrobić ciasto czas 3 min/poz Interwał
- ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1-1,5 h
- po tym czasie mniejsze kawałki ciasta wałkujemy robiąc koło, wykrawamy trójkąty, na koniec trójkąta układamy łyżeczkę powideł i zawijamy rogaliki - można pominąć powidła oczywiście
- przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na ok 30 min do ponownego wyrośnięcia - i jak ta porcja wjedzie do piekarnika szykować następną
- rogaliki przez pieczeniem smarujemy jajkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 20 min
Możemy je posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub zostawić "suche" jak to mówi moje dziecię.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)