nadziewany patison
Oj kocham naszą działkę, można na niej w tej chwili spokojnie wypoczywać. Jedną rzeczą, którą należy robić to podlewać i zbierać. A że my jako ogrodnicy za wiele nie przykładamy jednak ręki do tego wszystkiego (czasu jednak tak dużo nie ma a dojechać trzeba - niestety nie mamy pod domem), to serdecznie się dziwujemy, że działka nam w takich ilościach oddaje. Mówi się, że masz jeden krzaczek cukinii czy patisona i spokojnie wystarczy, no to my mamy ich kilka. I jak to niektórzy mówią, krzaki giganty. Patisony uwielbiam (tak samo jak cukinie czy bakłażany) stąd przerabiam je również na bieżąco.
Składniki:
- 3-4 patisony
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 2-3 pieczarki
- 1 pomidor
- 1-2 łyżki suszonych pomidorów w płatkach
- plastry mozzarelli
- szklanka ugotowanej ulubionej kaszy
- ulubione przyprawy
Przygotowanie:
- z patisonów odkrajamy górę i wydrążamy środek
- cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni
- dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory i pieczarki - przyprawiamy do smaku i podsmażamy
- farsz warzywny mieszamy z kaszą i dokładnie mieszamy
- nakładamy do wydrążonych patisonów
- każdy patison przykrywamy serem mozzarella i przykrywamy kapeluszem
- pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180-200 st przez ok 30 min
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)