placki z kukurydzą
Placków u nas nigdy za wiele. Tym razem propozycja dla małych i dużych, ale na wytrwanie. Moja młoda stałą się bardzo wybredna i na śniadanie poprosiła jednak jajka (ale wiece jajecznica plus jajko na twardo 😉), ale placuszki są przepyszne. Robiłam pierwszy raz i wiem, że nie ostatni. Z przepisu wychodzi 6 placuszków. Jeśli mniej doprawić mogą zajadać się nimi najmłodsi :)
Składniki:
- 2 łyżki kukurydzy
- 1/2 niedużej marchewki
- 1 jajo
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- kukurydzę przekładamy do miseczki i delikatnie ugniatamy widelcem
- marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do kukurydzy
- dodajemy jajo i dokładnie mieszamy
- następnie dodajemy mąkę i przyprawy i mieszamy
- rozgrzewamy patelnię (smażyłam na oleju kokosowym)
- na rozgrzaną patelnię układamy małe porcje placuszków i smażymy przez ok minutę z każdej strony
Są idealne na ciepło i na zimno - więc spokojnie można zabrać ze sobą w drogę ;)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)