przetwory - pomidory z bazylią
Sezon na przetwory się rozpoczął :) Co prawda dzięki Thermomix jest mi znaczni łatwiej, ale tradycyjnie jak najbardziej również się da. Uwielbiam warzywne sosy, które ratują życie podczas zimowych dni. Wystarczy tylko otworzyć słoik i już możemy poczuć się jak w lecie - no może zapach jedynie nam w tym pomoże, ale zawsze. Ponieważ pomidory obrodziły to mogłam poszaleć.
Wystarczy tylko kilka składników, z czego głównym jest pomidor i przecier gotowy. Możemy go wykorzystać jako podstawa do zupy pomidorowej lub jako dodatek do drugiego dania.
Składniki:
- 1 czerwona cebula
- łyżeczka oleju
- 1 kg pomidorów
- pęczek bazylii
- 2 łyżeczki soli ziołowej - przepis tutaj
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
Przygotowanie:
na Thermomix
- do naczynia miksującego wkładamy cebulę i kroimy - czas 5 s /obr 5
- dodajemy oliwę i podsmażamy - czas 5 min / obr 2/ temp 50 st
- dodajemy pomidory i bazylię i siekamy - czas 5 s/obr 5
- gotujemy - czas 25 min/ obr 2/ temp 100 st
tradycyjnie
- cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy w garnku do zeszkelnia
- dodajemy pokrojone pomidory i bazylię oraz przyprawy - dusimy od czasu do czasu mieszając - przez ok 45 min
- po tym czasie blendujemy wszystko na jednolitą masę
następnie już robimy tak samo
- przekładamy do słoiczków, zamykamy i odkładamy do góry dnem - odstawiamy do ostygnięcia
Smacznego zimą :)
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)