omlet z pomidorami
Śniadanie to podstawa, a jedną z ulubionych podstaw w naszej rodzinie są jajka. Uwielbiamy je z Misią pod każdą postacią. Dlatego omlety czy jajecznice są u nas na porządku dziennym. Czasami jako śniadanie, a czasami jako kolacja. Jednak różnimy się tym, że ja uwielbiam z dodatkami, a Misia czystą. Jak już można się domyśleć ta wersja jest moja. Pomidorki obrodziły to i w omlecie się znalazły.
Pamiętajmy, że czasami najprostsze rozwiązania są najlepszymi :)
Składniki:
- 2 jaja
- mała cebulka
- kilka pomidorów koktajlowych
- dwa paseczki czerwonej papryki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni - można z odrobiną masła lub oleju
- dodać pokrojoną paprykę i chwilkę podsmażamy
- gdy już widzimy, że cebulka i papryka są podsmażone dodajemy przekrojone pomidorki
- jaja rozbić w osobnej miseczce i dokładnie rozmieszać - posolić i popieprzyć do smaku
- masę jajeczną wylać na warzywa i czekać aż zacznie się ścinać, podważając wtedy boki
- gdy już zobaczymy, że większość omletu nam się ścięła zmniejszamy pod patelnią na najmniejszą moc i przykrywamy pokrywką dając ściąć się górze
- jak już będzie gotowe samo zleci na talerz:)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)