drożdżówka dyniowa
Kolejna porcja wykorzystania dyni. Jak wiecie dynia nadal gości w moim zamrażalniku i szukam różnych sposobów na to, aby powoli znikała.
Tym razem zapraszam na ciasto drożdżowe, ale z małą zmianą. Dynia nadaje drożdżówce pięknego koloru a i słodkiego smaku. Tym razem ciacho bez kruszonki.
Składniki:
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 190 ml puree z dyni
- 30 g roztopionego masła lub 30 ml oleju rzepakowego
- 2,5 szklanki mąki
- 15 g świeżych drożdży
- 1/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- płaska łyżeczka cynamonu - ja starłam świeży
Przygotowanie:
tradycyjnie
- drożdże połączyć z połową mleka i odrobiną cukru i odstawić na ok 15 min
- połączyć wszystkie suche składniki
- resztę mleka wymieszać z dynią i masłem/olejem i dodać do suchych składników
- dodać do całości rozczyn drożdżowy i dokładnie wymieszać wyrabiając ciasto
na Thermomix
- do naczynia miksującego włożyć drożdże z 1 MT mleka i odrobiną cukru - podgrzać temp 30 st/czas 2 min/ obr 2
- dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto - czas 3 min/ poz Interwał
już tak samo każdą metodą
- uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h
- po tym czasie zbić ciasto pięścią i jeszcze raz delikatnie wyrobić
- przełożyć do formy do pieczenia - u mnie długa keksówka taka jak do wypieku chleba
- przykryć ściereczką i ponownie zostawić do wyrośnięcia - na ok 1 h
- piec w piekarniku nagrzanym do 175 st przez ok 35-45 min - do suchego patyczka
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)