śledzie po kaszubsku
Czas na śledzika. Przepis na śledzie po kaszubsku wypróbowałam już na Święta, ale nie wiem dlaczego, a w zadzie wiem, nie zdążyłam zrobić zdjęć. A ponieważ tak szybko zniknęły, postanowiłam zrobić je po raz kolejny. Polecam każdemu, tego smaku nie da się opisać :)
- 4 płaty matiasów
- 3 cebule
- 3 łyżki oleju
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego - dałam 4 łyżki keczupu
- sok z połowy cytryny
- sól
Przygotowanie:
- śledzie namaczamy (2 razy po 30 min) i kroimy w nieduże kawałki
- cebule kroimy w piórka
- w małym garnuszku rozgrzewamy olej i dusimy cebulę - tak aby zmiękła, ale nie zarumieniła się
- dodajemy pozostałe składniki i przez około 10 minut dusimy - pozwólmy smakom przejść sobą
- zostawiamy do ostudzenia
- mieszamy ze śledziami i zostawiamy na min 24 h :)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)