drożdżowe paluchy z serem
Niedawno Miśka zrobiła porządek u Babci. To znaczy z szafki powywalała wszystko. To co znajdowało się na szafce również znalazło swoje miejsce na podłodze. A tam wśród wszystkich dobroci znalazłam książkę z Lidla z zeszłego roku z wypiekami. I ja właśnie takie wypieki miałam na twarzy jak ją zobaczyłam i wzięłam w swoje ręce. Teściowa długo się nie zastanawiała i podarowała mi ją :) Uśmiech na mojej twarzy nie schodził i nie schodzi do dziś.
Na pierwszy rzut poszły drożdżowe paluchy z serem. Jak zawsze inspiracja na to co zrobimy pochodzi z mojej zawartości lodówki, a w niej czekał ser biały. Zabrałam gotowe paluchy do Rodziny i nie powiem, ale zniknęły bardzo szybko.
Składniki:
ciasto drożdżowe
- 300 g mąki
- 150 ml mleka
- 22 g drożdży
- 30 g cukru
- 40 g roztopionego masła
- 2 żółtka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
masa serowa
- 275 g sera białego
- 2 żółtka
- 1 jajo
- 100 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1-2 łyżki śmietany
Przygotowanie:
ciasto drożdżowe
- drożdże ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym
- mleko podgrzewamy do temp ok 40 st a następnie dodajemy do drożdży
- 1/2 szklanki mąki przesiewamy do miski
- na środku robimy wgłębienie i wlewamy masę z drożdży
- robimy rozczyn, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok 15-20 min
- gdy rozczyn urośnie dodajemy resztę mąki, masło, żółtka i szczyptę soli
- ciasto wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia - musi podwoić swoją objętość
Thermomix
- do naczynia miksującego wkładamy drożdże, mleko, cukier i cukier waniliowy i podgrzewamy czas 2 min/temp 30 st/obr 2
- dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto - czas 3 min/ poz Interwał
- odstawiamy ciasto do wyrośnięcia
masa serowa
- twaróg mielimy
- żółtka, jajo, masło, cukry i ucieramy na gładką masę
- dodajemy do tego twaróg i śmietanę - mieszamy
- wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy nadając mu kształt prostokąta o grubości ok 5 mm
- na połowie ciasta rozsmarowujemy masę serową, składamy ciasto na pół, delikatnie przyciskamy i wyrównujemy
- zaczynając od krótszego boku tniemy ciasto w paski o szerokości ok 2 cm
- paski ciasta skręcamy kilkakrotnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- odstawiamy na ok 15 min do ponownego wyrośnięcia
- smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 15 - 20 min
Miśka nie byłaby sobą ;)
ps. uwaga masa serowa może wyjść rzadka - mi taka wyszła (może wina sera), ale nie przejmować się ucieka z drożdżówek. Upiecze się super !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)