pasta z tuńczyka z suszonymi pomidorami
Jak dla mnie pasty na kanapki mogą spokojnie zastępować wędliny. Robi się je zdecydowanie błyskawicznie, a produkty zazwyczaj każdy z nas ma w swojej kuchni. Wystarczy dobre pieczywo i gotowe.
Składniki:
- puszka tuńczyka
- 5-6 suszonych pomidorów w oliwie
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki tymianku - chyba, że mamy świeży to obrana gałązka
Przygotowanie:
- na blendera włożyć odsączonego tuńczyka, pomidory z 2 łyżkami oliwy z zalewy i tymianek - dokładnie zmiksować (w Thermomixie czas 30 s/ obr 5-6)
- gdy pasta będzie zbyt sucha dodać jeszcze oliwę
- doprawić solą i pieprzem do smaku
Pastę można przechowywać 2-3 dni w lodówce w zamkniętym słoiczku. Ale u nas tyle nie wytrzymała ;)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)