mazurek kajmakowo orzechowy
Już od tych słodkości to nam się w głowach poprzewracało, ale co tam - raz się żyje :)
Składniki:
ciasto
Przygotowanie:
ciasto
Smacznego !
Składniki:
ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 150 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
- 200 g posiekanych orzechów
- 100 g margaryny
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- puszka kajmaku
- płatki migdałów
Przygotowanie:
ciasto
- wszystkie składniki na ciasto zagnieść (Thermomix czas 2 min /poz. Interwał)
- owinąć folią spożywczą i na ok 20 min odłożyć do zamrażalnika
- foremkę wylepić ciastem, nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 st. przez ok 20 min
- wystudzić
- do garnka włożyć margarynę, cukier i miód - delikatnie podgrzać tak aby składniki się połączyły
- dodać posiekane orzechy i dokładnie wymieszać
- na wystudzone ciasto wylać orzechy w miodzie
- na orzechy wyłożyć kajmak i udekorować płatkami migdałów
Smacznego !
O ten mazurek to wyjątkowo by posmakował mojemu Mężowi :)
OdpowiedzUsuńOlka to działaj:) ten jest na drugim miejscu u mnie, zaraz po mazurku z masłem orzechowym :)
Usuń