mazurek orzechowy
Okres Wielkiego Postu to czas kiedy wszyscy się szykujemy - każdy na coś. Jedni na Święta duchowe, drudzy na spotkanie z Rodziną, a jeszcze kolejni na jedzonko właśnie na tych spotkaniach. Czekając na te wszystkie wspaniałości postanowiłam w tym roku upiec swoje pierwsze mazurki. Będzie ich kilka, ale na pierwszy rzut idzie prosty czekoladowo-orzechowy. Roboty przy nich nie ma za bardzo, więc polecam każdemu amatorowi słodkości.
Składniki:
na dwie sztuki
na dwie sztuki
ciasto
- 2,5 szklanki mąki
- 1 żółtko
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 czubata łyżka śmietany
- 1 kostka masła
krem
- 150 g serka mascarpone
- 150 g masła orzechowego
- 100 g białej czekolady
polewa
- 150 g czekolady
- 100 g fistaszków
Przygotowanie:
ciasto
- ze wszystkich składników zagnieść ciasto (Thermomix czas 2 min / Interwał)
- ciasto rozwałkować i przełożyć do foremek (wyłożone papierem do pieczenia)
- ponakłuwać widelcem
- piec ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
krem
- masło orzechowe zmiksować z serkiem mascarpone i roztopioną czekoladą
- na wystudzone ciasto położyć krem
- posypać orzeszkami i polać roztopioną czekoladą
Mazurki są idealnym pomysłem na prezent :) każdy łasuch się ucieszy :)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)