piaskowa babka
Każdy z nas ma sprawdzony przepis na babki. Ja w tym roku postanowiłam zaryzykować i wykorzystać zupełnie nowy przepis. Szukałam go w czeluściach internetu i znalazłam taki, który mnie zainteresował. Nie żałuję i moje ryzyko się opłaciło. Babka wyszła bardzo puszysta i ani trochę sucha - co nie powiem, zdarzało się wcześniej.
Składniki:
- 4 jaja
- 150 g mąki pszennej
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- 180 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki esencji waniliowej - lub gdy nie mamy 1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
- cukier i jaja ubijamy na puszystą masę
- masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostudzenia
- do jajek dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i miksujemy
- pod koniec mieszania dodajemy masło i jeszcze przez chwilę mieszamy
- ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą
- pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 40 min - do suchego patyczka
- po upieczeniu pozostawiamy jeszcze babkę w foremce - dopiero po ostudzeniu wyciągamy :)
Babę można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem czy roztopioną czekoladą. U nas pozostała czysta ;)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)