kurczak z pieczarkami w sosie śmietanowym
Nie zawsze w niedzielę musi być schabowy czy mielony. Przełamując stereotypy może ktoś się skusi dzisiaj na naszą propozycję obiadową. Szybka, z niewielu składników, ale co najważniejsze mega pyszna. Miśka może jeszcze nie zaznajomiła się z pieczarkami, ale ryż z sosem zjadła ze smakiem krzycząc swoje "ammmm".
Składniki:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 cebula
- kilka pieczarek
- przyprawa pięciu smaków do dań chińskich
- 2 łyżki śmietany
- oliwa lub olej
Przygotowanie:
- pierś z kurczaka kroimy w paski, podlewamy łyżką oliwy i przyprawą pięciu smaków - odstawiamy do lodówki na ok 10-15 min
- cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni
- dodajemy kurczaka i podsmażamy aż będzie gotowy
- pieczarki kroimy w paski i dodajemy na patelnię - dusimy przez ok 5 min, aż wszystko dokładnie się połączy
- na koniec do powstałego sosu dodajemy śmietanę, wymieszamy i gotowe
Podajemy z ryżem lub makaronem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)