mazurek kajmakowy
Kolejna i ostatnia porcja mazurka. Tym razem być może dla kogoś kto na ostatnią chwilę chce zaskoczyć swoich gości. Nie potrzebujemy zbyt wielu składników - bo aż albo tylko 4 :) Idziemy trochę na łatwiznę, ale dlaczego nie mamy skorzystać z takich możliwości. Szczególnie gdy na przygotowania świąteczne mamy niewiele czasu.
Składniki:
- 200 g maki
- 100 g miękkiego masła
- 50 g cukru
- puszka kajmaku
Przygotowanie:
- składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę (Thermomix czas 2 min/poz Interwał)
- owinąć folią spożywczą i schłodzić w zamrażalce przez 15 min
- ciastem wykleić formę pozostawiając wyższe boki
- nakłuć widelcem i piec przez ok 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 st
- po wystudzeniu na ciasto wyłożyć kajmak
- udekorować wedle uznania - polecam orzechy czy kolorową posypkę - szczególnie lubianą przez dzieci :)
Smacznego !
Uwielbiam kajmak , musze wypróbować :& Bo wygląda świetnie
OdpowiedzUsuńŚwietny blog zapraszam również do mnie ! :* http://smakosz99.blog.pl/
smakuje tak jak wygląda :)
UsuńDziękuję :)
oj tak :)
OdpowiedzUsuń