pierogi leniwe
W planach już dawno miałam na liście do przygotowania te pierogi. Jakoś tak coś nie wychodziło, ale tym razem ser już dość długo leżał i nadszedł ten czas, że trzeba było już na ten tychmiast ;) Wiedząc, że Miśka zjada wsio co pieroga przypomina, wiedziałam że będzie dobrze .
Pomocnik był, choć nie powiem bałagan jeszcze większy ;-)
Moje pierwsze wyszły trochę twardawe - nie wiem czy to od sera czy czego zależy, ale będę próbować jeszcze.
Składniki:
- 300 g twarogu
- 1 jajo
- 300 g mąki
- 3 łyżeczki soli
- 40 g masła
- 50 g cukru
- 30 g bułki tartej
Przygotowanie:
- do naczynia miksującego włożyć twaróg, jajo, mąkę i 1 łyżeczkę soli - wymieszać czas 40 s/ obr 3
- przełożyć do talerz, przykryć i odstawić na 30 min
- w tym czasie w dużym garnku zagotować wodę
- podzielić ciasto na części
- na oprószonej mąką stolnicy formować wałki o średnicy ok 2 cm
- pokroić ukośnie w paski 1-2 cm
- do gotującej się wody wsypać pozostałą sól - gotować pierogi ok 7-8 min
dodatki
- do naczynia miksującego włożyć masło - podgrzać czas 2 min/Varoma/obr 1
- dodać cukier i bułkę tartą - podsmażyć czas 4 min /100 st/ obr 2
- pierogi odcedzić, wyłożyć na talerze i polać zasmażką z bułki tartej
Podawać gorące
Smacznego !
ps. bułka nie wyszła super hiper w TM więc musiałam na patelence doprażyć ;) R jakoś tak delikatnej nie chciał.
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)