mazurek czekoladowy
W tym roku przychodzę z samymi słodkimi propozycjami. Ale jak już szaleć to szaleć. Tym bardziej, że nie spodziewałam się, iż mazurki są takie proste w przygotowaniu.
Składniki:
ciasto
Smacznego !
Składniki:
ciasto
- 250 g mąki
- 160 g masła
- 80 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 100 g słodkiej czekolady
- 1 łyżka kremówki 36%
- wszystkie składniki na ciasto dobrze zagnieść (Thermomix czas 2 min/Interwał)
- ciasto zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na ok 20-30 min
- po tym czasie rozwałkować na cienki prostokąt - odkroić trochę ciasta tak aby wykonać cienkie wałeczki i wyłożyć boki mazurka
- przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia
- ciasto nakłuć i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 15-20 min
- wystudzić
- czekoladę podzielić na cząstki i umieścić w misce z kremówką
- roztopić w kąpieli wodnej
- gotową masę wylać na wystudzony spód
- udekorować wedle uznania - u nas tym razem kolorowo :)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)