bułeczki dyniowe
Muszę powoli opróżniać zamrażalnik z zasobów jesiennych. A w nim leżą dwa wielkie wory dyni...
Kiedy zobaczyłam na stronie Fabryki kulinarnych inspiracji ten przepis od razu wiedziałam, że mnie zainspirowano. Bułeczki w smaku są bardzo delikatne i w zasadzie dyni zawdzięczają piękny, delikatny kolor.
Składniki:
- 150 g puree z dyni*
- 110 ml wody
- 7 g suchych drożdży
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1,/2 łyżeczki soli
- 400 g mąki
- w misce połączyć mąkę, cukier, sól i suche drożdże
- dodać wodę, puree z dyni i roztopione masło
- wyrobić elastyczne ciasto
- do naczynia miksującego włożyć wszystkie produkty
- wyrabiać 3 min poz Interwał
- przykryć ściereczką i odstawić na ok 1,5 h (ciasto podwoi swoją objętość)
- po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i chwilę wyrobić
- podzielić na 8 równych części i formować bułeczki
- układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- każdą bułeczkę naciąć ostrym nożem
- przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok 25 min
- piec w piekarniku nagrzanym do 190 st przez ok 20 min
Smacznego !
* puree możemy przygotować również gotując dynię, a następnie miskując
Mniam, wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńWłaśnie mi przypomniałaś, że też mam dynię w zamrażalniku...
naprawdę warto :)
Usuń