Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem i serkiem ricotta
Ostatnio jestem wielką fanką szpinaku i mogę go jeść codziennie. No może prawie codziennie bo co za dużo to wiecie :-)
Ale połączenie szpinaku z serkiem daje jeszcze lepszy rezultat. Tym razem nafaszerowałam pierś z kurczaka i wsadziłam do piekarnika. Wyszło idealnie.
Tylko dla kogoś kto może sobie na to pozwolić, polecam natrzeć kurczaka dobrze przyprawami plus do szpinaku dodać np cebulkę i czosnek ;-) mi już ślinka leci na samą myśl, ale trochę poczekać muszę :-D
Składniki
- Pierś z kurczaka
- Garść szpinaku
- Pół opakowania serka ricotta (ok 125 g)
- Sól i pieprz
Przygotowanie
- Nastawić piekarnik na 180 st
- Pierś umyć i tak przeciąć po środku żeby powstała kieszonka (uważać żeby nie przeciąć do końca. Chociaż wtedy można zawinąć filet i da się uratować sytuację)
- Posolić i popieprzyć pierś z wszystkich stron - ja używam przypraw z młynka żeby były świeże :-)
- Garść szpinaku umyć i podrzeć na mniejsze kawałki
- Dodać serek ricotta i dobrze wymieszać do całkowitego połączenia składników - można trochę dosolić
- Kieszeń w piersi napełnianiamy farszem
- Zawijamy w folię tworząc paczuszkę, tak żeby wszystko się dusiło :-)
- Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 45 minut
- Podawać z frytkami i sosem np jogurtowo pomidorowym
Pycha
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)