słodkie podstawy - kruche ciasto I
Każdy z nas powinien mieć zapisany/zapamiętany podstawowy przepis na coś słodkiego. Taką bazę do słodkich wypieków. Pierwszą z takich baz będzie przepis na kruche ciasto. Mając już podstawę można szaleć i wymyślać wiele ciast, bo tak naprawdę to fantazja nasza i do dzieła :)
Przepis jest sprawdzony i pochodzi z książki "Ciasta błyskawiczne"
Składniki:
- 300 g mąki
- 200 g tłuszczu
- 150 g cukru pudru
- 4 żółtka
- szczypta soli
- 1/4 laski wanilii lub 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego - ja dałam łyżeczkę cukru waniliowego własnej roboty
Przygotowanie:
tradycyjnie
- na stolnicę przesiać mąkę i cukier puder
- dodać zimny tłuszcz i siekać nożem aż powstaną zacierki wielkości ziaren grochu
- żółtka wymieszać z solą, aromatem waniliowym (wanilią lub cukrem waniliowym)
- wylać na kruszonkę i jak najszybciej zagnieść ciasto
- zawinąć w folię i wstawić na minimum godzinę do lodówki
Thermomix
- wszystkie składniki w podanej kolejności włożyć do naczynia miksującego
- mieszać ok 1 min / obr 3-4 - ciasto będzie na początku zbierało się na górze naczynia, należy zgarniać łopatką i będzie dobrze
- zawinąć w folię i wstawić na minimum godzinę do
Jeśli składniki nie chcą się połączyć, można dodać 1-2 łyżki śmietany
Przygotowane kruche ciasto można przechować w lodówce nawet do trzech dni, zawinięte w folię aluminiową. Można je też mrozić :)
A już jutro przepis na wykorzystanie tego ciasta :)
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)