makaron ze szpinakiem i łososiem
Pewnie każda z nas ma ochotę aby nasz obiad był pyszny, zdrowy a jeszcze do tego jak się będzie robił w mniej niż 30 minut to będzie sukces.
W lodówce siedział świeży szpinak, w zamrażalniku kawałek łososia i przepis sam wpadł w ręce.
Przepis pochodzi z książki kucharskiej Multicookera.
Składniki:
moje zmiany po myślniku
- 400 g opakowania szpinaku - u nas było mniej bo tylko tyle zostało
- 100 g łososia wędzonego - zamieniłam na świeżego
- ząbek czosnku - nie dałam
- 250 g makaronu - u nas duże wstążki
- 630 ml wody - no umówmy się, że tak żeby ugotować makaron :)
- 150 g gęstego jogurtu naturalnego - grecki świetnie się sprawdza
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
na multicookera - po moich zmianach
- do misy wsypać makaron. dolać wodę posolić do smaku
- nacisnąć MENU, wybrać program STEW, COOKING TIME 20 minut, START - zamknąć pokrywę
- szpinak dokładnie umyć i ułożyć na tacce do gotowania
- łososia pokroić w kostkę i dodać do szpinaku
- 10 minut przed końcem umieścić tacę ze szpinakiem i łososiem w Multicokerze
- kiedy program dobiegnie końca do makaronu dodać szpinak z łososiem oraz dodać pieprz i sól - zostawić na 5 minut
- na koniec dodać jogurt wymieszać do dokładnego połączenia
Smacznego !
Pyszne :) Przygotowałam na obiad, wszyscy zachwyceni! Tylko zamiast jogurtu naturalnego użyłam serka feta - nieodłączny dodatek do szpinaku :P
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :) feta to również bardzo dobra propozycja 👍
UsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńRównież lubię tak podanego łososia i muszę powiedzieć, że jest to na pewno smaczne danie. W sumie ja także zachwalam sobie przepis z https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-w-tempurze/ gdzie oczywiście także łosoś jest głównym składnikiem.
OdpowiedzUsuń😊
Usuń