gulasz ze schabu z pieczarkami
Tak wiem, gulasz to węgierskie danie składające się z mięsa, papryki i cebuli. Cebuli staram się jeszcze unikać dlatego wymyślam nowe wariacje na temat "gulaszu" :)
Oczywiście jestem wielka fanką pieczarek więc nie mogłam się powstrzymać przed wariacją z nimi w roli głównej. Dodatkowo R dostał schabowego w zwykłej postaci, ja wykorzystałam swoją część na gulasz.
Składniki:
Oczywiście jestem wielka fanką pieczarek więc nie mogłam się powstrzymać przed wariacją z nimi w roli głównej. Dodatkowo R dostał schabowego w zwykłej postaci, ja wykorzystałam swoją część na gulasz.
Składniki:
- dwa kotlety schabowe
- kilka dużych pieczarek
- dwie łyżki śmietany lub jogurtu
- ew. łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu
- przyprawy: papryka czerwona, sól i pieprz
Przygotowanie:
- schab pokroić w kostkę, pieczarki w paski
- schab posypany papryką czerwoną podsmażamy najlepiej bez tłuszczu lub z kilkoma kroplami oliwy
- dodajemy pieczarki i podsmażamy aż pieczarki zmiękną
- zalewamy wodą i gotujemy przez ok 15-20 min aż schab zmięknie
- doprawiamy do smaku
- zalewamy śmietaną (pamiętajmy żeby do śmietany dodać odrobiny ciepłego wywaru, wymieszać i dopiero zalać sos - wtedy śmietana nie powinna się zważyć : ) )
- podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą - u mnie kasza jęczmienna pęczak
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)