Frytki ze słodkich ziemniaków
Oj dawno już nie jadłam frytek. Nie powiem, od czasu do czasu bardzo lubiłam. Ale najbardziej takie domowe z piekarnika.
Tym razem gdy naszła mnie ochota skorzystałam ze słodkiego ziemniaka. Jeden duży wystarczył w zupełności na obiad dla mnie, tzn dodatek do faszerowanej piersi z kurczaka również z piekarnika. Ale o niej to jutro :-)
Składniki
- Słodki ziemniak
- Sól
- Oliwa
Przygotowanie
- Nastawić piekarnik na 180 st
- Ziemniaka obrać i pokroić w mniej więcej równe paski, tak aby równomiernie się mogły piec
- Obgotować w wodzie dosłownie kilka minut
- Wyłożyć na ręcznik papierowy aby ściągnąć nadmiar wody
- Następnie wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia
- Delikatnie posolić (użyłam młynka) i pokropić oliwą (użyłam oliwy w spraju, tzn w dozowniku specjalnym z lidla ;-))
- Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 45-50 minut
- Podawać np z sosem jogurtowo pomidorowym
Pycha :-D
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)