racuchy z jabłkami z mąki gryczanej

Jestem pasjonatką jabłek - uwielbiam je jeść jako przekąski, zamiast chipsów - polecam. Dlatego jak mamy możliwość zakupienia jabłek ze sprawdzonego miejsca, kupujemy od razu worek :)

Skoro mamy zapas jabłek, dlaczego nie zrobić racuchów. Zwykła mąka nam się skończyła więc nadszedł czas na mały eksperyment, mąkę gryczaną. Mi ten eksperyment się spodobał - tzn racuchy mi smakowały. R jednak podziękował po spróbowaniu, nawet jednego nie zjadł ;p Na szczęście reszta Rodziny racuchy lubi i się ucieszyła z pakunków :)



Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 30 g drożdży
  • 3-4 jabłka
  • 3-4 jaja
  • 3-4 łyżki masła lub margaryny
  • sól 

Przygotowanie:

  • 1/2 szklanki mleka wymieszać z łyżką mąki i łyżką cukru roztartą z drożdżami
  • pozostawić do podrośnięcia
  • mąkę przesiać, połączyć z rozczynem, pozostałym mlekiem i jajami utartymi z cukrem
  • jabłka umyć, obrać i pokroić w plasterki
  • dokładnie wyrobić na pulchną masę
  • pod koniec wyrabiania dodać roztopiony tłuszcz
  • na patelnię układać ciasto łyżką, położyć na ciasto plasterki jabłka - smażymy przez chwilę, aż pojawią się pęcherzyki powietrza
  • następnie przekładamy na drugą stronę i jeszcze chwilkę podsmażamy 


podajemy np z cukrem pudrem  - chociaż dla mnie same w sobie słodkie były :) 


Smacznego !

Komentarze

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)