racuchy z jabłkami z mąki gryczanej
Jestem pasjonatką jabłek - uwielbiam je jeść jako przekąski, zamiast chipsów - polecam. Dlatego jak mamy możliwość zakupienia jabłek ze sprawdzonego miejsca, kupujemy od razu worek :)
Skoro mamy zapas jabłek, dlaczego nie zrobić racuchów. Zwykła mąka nam się skończyła więc nadszedł czas na mały eksperyment, mąkę gryczaną. Mi ten eksperyment się spodobał - tzn racuchy mi smakowały. R jednak podziękował po spróbowaniu, nawet jednego nie zjadł ;p Na szczęście reszta Rodziny racuchy lubi i się ucieszyła z pakunków :)
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 5-6 łyżek cukru pudru
- 30 g drożdży
- 3-4 jabłka
- 3-4 jaja
- 3-4 łyżki masła lub margaryny
- sól
Przygotowanie:
- 1/2 szklanki mleka wymieszać z łyżką mąki i łyżką cukru roztartą z drożdżami
- pozostawić do podrośnięcia
- mąkę przesiać, połączyć z rozczynem, pozostałym mlekiem i jajami utartymi z cukrem
- jabłka umyć, obrać i pokroić w plasterki
- dokładnie wyrobić na pulchną masę
- pod koniec wyrabiania dodać roztopiony tłuszcz
- na patelnię układać ciasto łyżką, położyć na ciasto plasterki jabłka - smażymy przez chwilę, aż pojawią się pęcherzyki powietrza
- następnie przekładamy na drugą stronę i jeszcze chwilkę podsmażamy
podajemy np z cukrem pudrem - chociaż dla mnie same w sobie słodkie były :)
Smacznego !
świetne placuszki!
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
UsuńSmak dzieciństwa! :)
OdpowiedzUsuńOj tak :)
Usuń