herbatniki wieczne
Lubię słodkości, nie ma co ukrywać. Najbardziej jednak lubię je robić i częstować nimi najbliższych, znajomych. Jednak cieszę się jeszcze bardziej gdy te słodkości mają dwojakie zastosowanie. Takie też ma wg mnie przepis na herbatniki wieczne. Z herbatnikami to wg mnie nie wiele ma wspólnego - z batonikami bardziej - jakoś tak herbatniki kojarzą mi się z czymś"piaskowym".
Przepis pochodzi ze znanej nam książki "Ciasta błyskawiczne" - teraz często przeze mnie wykorzystywanej ;)
Wg mnie trochę za dużo masła bo nie ścięło mi dobrze tych ciasteczek - uwaga najlepsze jednak dopiero na drugi dzień bo bardziej ścięte będzie ale i tak mi się sypały ;p ale w związku z tym zastąpiły mi płatki śniadaniowe ;) można - można :)
Składniki:
- 200 g masła - dałabym teraz mniej
- 200 g płatków owsianych
- 150 g cukru
Przygotowanie:
- masło roztopić i ostudzić
- wymieszać płatki z cukrem
- wlać masło i dokładnie połączyć
- ciast wyłożyć na blachę - ja swoja wyłożyłam papierem do pieczenia, ugniatając warstwę ok 5 mm (rozpłynęło mi się w trakcie pieczenia)
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na 15 - 20 min
- natychmiast po upieczeniu pokroić na kwadraciki lub prostokąty - potem mogą się połamać
- moje łamały się i tak ;p
Smacznego !!!
ps. nie zawsze wszystko wychodzi ;)
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)